Special Olympics celebrà a Lugo el Campionat Nacional de Proves Adaptades

 

Crònica de Sonia Wolski: "Fisioterapia i qualitat de vida en persones amb discapacitat intel·lectual"

La Ciutat de Lugo va ser l'anfitriona del Campionat Nacional de Proves Adaptades per a persones amb discapacitat intel·lectual, organitzat per “Special Olympics”, celebrat el passat mes de novembre. 

 

El Campionat constava d'una sèrie de jocs d'habilitats motrius (per exemple: arrossegar-se per un matalasset, encertar una pilota dins els  aros de diferents grandàries,....). Els participants eren esportistes amb discapacitat intel·lectual amb un nivell psicomotriu  baix i que no solen participar en altres esports de més exigència física.

 

Aquest encontre va ser una ocasió excepcional per veure l'organització i execució del Programa FUNfitness, els aspectes positius i les limitacions que ens trobem a l'hora de la valoració i també a l'hora de l'aplicació de programes terapèutics o de prevenció. Pel Programa Funfitness passaren un centenar d'esportistes de tot l'Estat Espanyol,  tant dones com homes adults.

 

La valoració constava  de varios paràmetres a testar;

 

  • Enquesta de recollida de dades generals sobre  la situació actual de Salut i activitat física.
  • Valoració articular i flexibilitat.
  • Força muscular.
  • Equilibri.
  • Condició aeròbica.

 

Cada paràmetre té vàries proves que ens donen un resultat de l'estat actual. Tots els tests són validats i ens garanteixen que estan adaptats a les característiques dels nostres usuaris,. És senzilla de realitzar i ràpida ,no mes de 20 minuts.  No cal material molt costos i  es fàcil de explicar per part del fisioterapeuta.

 

Una vegada l'esportista va passant les proves se l'acompanya a l'àrea d'EDUCACIO, on va rebent un programa personalitzat de recomanacions que milloren els aspectes que s'han valorat. Estan per baix del que es considera òptim i poden condicionar l'autonomia personal. Per exemple una prova que s'ha considerat indicador de major risc de caigudes és el test d'abast funcional, una prova simple que quantifica l'equilibri.

 

 Al finalitzar tot el Programa FUNfitness es va donar un reforç positiu , eren unes gomes elàstiques per a fer exercici, una bossa de regal i la guia d'exercici personalitzada.

 

 Les limitacions que ens podem trobar en la realització d'aquests tests, o de qualsevol tipus de prova , poden ser:

 

  • La disponibilitat de l'usuari a participar en les activitats. En alguns casos la saturació d'activitats físiques  en les que està participant  pot condicionar la voluntat de realitzar o no  les proves i inclòs el resultat.
  • El nivell de comprensió de l'esportista. Per exemple una de les proves que considere més condicionant en aquest aspecte és  la prova d'acondicionament cardio-vascular, ja que la intensitat de realització del test per part de l'esportista és menor quatn més baix és el seu nivell cognitiu.

 

De fet en el formulari amb les proves sempre esta present l'apartat de “Impossible realitzar el test” ja que es poden donar molts factors per a la no realització de la prova.

 

En conclusió, l'experiència de participar en aquest esdeveniment va ser molt positiva ja que  vaig veure reflexat el treball que fem els fisioterapeutes  als nostres Centres. Valoracions que en moltes ocasions ens aporten informació, pero tambè altres voltes ens és molt dificil obtenir-la i acceptar eixa realitat tal i com la reflexa la valoració de FUNfitness de “Special Olympics”  és ser participe de la diversitat funcional del nostre col·lectiu.

 

Sempre ens quedarà creure amb el nostre treball.

 

En aquest article també vull aprofitar-lo per a reivindicar la figura del fisioterapeuta en els Centres d'Atenció a Persones amb Discapacitat Intel·lectual, ja que en el nostre col·lectiu en moltes ocasions, hem d'escoltar opinions sobre la idioneitat o no de que la nostra figura estiga present en els serveis públics que s'ofereixen a través dels Centres. Per desgràcia sempre el NO va de la mà de despesa econòmica, sembla que som un personal complementari de luxe.Considere que Programes com el FUNfitness  avalat per aquesta entitat internacional “Special Olympics”, el treball que es fa des de la Comissió de Fisioterapeutes en l'Àrea de la Discapacitat intel·lectual del nostre Col·legi Professional, treballs d'investigació que posen damunt la taula els beneficis personals i econòmics que s'obtenen amb el nostre dia a dia..... més enllà del model d'atenció que l'Administració vulga implantar, bé siga socio-sanitari, socio-educatiu..... o la nomenclatura de moda que vulguen imposar....

  

I per a finalitzar, vull agrair a tot l'equip de Funfitness Special Olympics Espanya per haver-me deixat compartir aquesta aventura amb ells . Companys fisioterapeutes de Galícia, Catalunya, Palma de Mallorca, Andalussía, i Canàries.,  i tambè un especial reconeixement a tots els esportistes que han  participat i que tots els dies ens donen lliçons de fortalesa i il·lusió.

 

Vull guanyar, però si no ho aconsegueixc, deixeu-me ser valent en l'intent”

Jurament esportista Special Olympics.